Politiek

CDA verklaart oorlog aan vegetarische kipspiesjes

27-09-2012 16:08

Terwijl Syrië brandt, de Europese Unie in een politieke en financiële crisis verkeert en het koninkrijk smeekt om een stabiel kabinet stelt het CDA haar prioriteiten. De moraal moet terugkeren, was de kernboodschap van Sybrand Buma tijdens de verkiezingscampagne. Kersvers CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft dat goed in zijn oren geknoopt.   Hij trekt daarom een streep in het zand en laat een ferm NEEN klinken tegen misleidende vegetarische kipspiesjes.

Geurts heeft verstand van vlees, van origine is hij varkensboer en hij was vier jaar raadslid in Barneveld, kippenhoofdstad van de wereld. Woedend was Geurts vorige week toen hij in de Volkskrant las dat de vegabal gewoon gehaktbal mag blijven heten. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) had klachten gekregen dat de Vegetarische Slager vleesvervangende producten verkoopt onder namen als kipstukjes, gehaktbal en spekblokjes.

“Het hoort niet,” zei de VWA maar ‘verder heeft het voor ons geen prioriteit’. De VWA vindt dat de Vegetarische Slager zijn producten zodanig aanbiedt dat duidelijk is dat het niet om vlees gaat, maar om een vleesvervanger. “Er zou reden zijn om in te grijpen als er sprake is van verwarring. Die is er wat ons betreft niet.”

Misleiding van de consument!
Die gedoogconstructie  gaat de Gelderse christen-democraat dus te ver, want waar is de moraal gebleven? Kamervragen dus, aan landbouwstaatssecretaris Henk Bleker. “Deelt u onze mening dat spies van kip een kipspies moet heten en een spies van soja een sojaspies?” wil hij van de staatssecretaris weten. Om te vervolgen “Deelt u onze mening dat, hoewel het een groot compliment is voor kip om sojaspies kipspies te noemen, het feitelijk een misleiding van de consument en onderwaardering van plantaardige vleesvervangers is?”

Koud een week Kamerlid en er nu al vol in. Jaco Geurts, een CDA’er om rekening mee te houden. Zijn Kamervragen leest u hier. Rest ons u te melden dat de beantwoording van een Kamervraag de belastingbetaler 3750 euro per keer kost. Money well spent!