Politiek

‘Vingerafdruk in paspoort? Ik pas’

28-09-2012 09:50

Deze vrijdag 28 september om 14:00 uur is de langverwachte vingerafdrukken-uitspraak van de Raad van State (pdf). Heel strategisch gepland vlak voor de vrijmibo, zodat er niet te veel aandacht is in de media. Vraagt de Raad voor de definitieve uitspraak eerst juridisch advies aan het EU-Hof in Luxemburg over de geldigheid van de EU-vingerafdrukverplichting, dan lijkt het op een partijtje juridisch tijdrekken totdat heel Nederland is gevingerscanned. Zie hier voor de laatste stand van zaken.

Het blijft in de tussentijd onbegrijpelijk dat de verantwoordelijke Nederlandse toezichthouder, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), nog altijd geen onderzoek heeft ingesteld naar de falende afname van biometrische gegevens. Een onderzoek naar de omstreden biometrie-afname via de Paspoortwet valt zelfs precies onder de prioriteiten die het CBP stelt in de eigen Beleidsregels Handhaving (pdf, onder 4.1): het moet gaan om ernstige, structurele overtredingen die veel mensen treffen en waarbij het CBP verschil kan maken. Zijn 17 miljoen Nederlanders niet genoeg?

Een onderzoek gebeurt of naar aanleiding van een melding door burgers (maar die worden afgeserveerd omdat ze zogenaamd geen belang zouden hebben) of ambtshalve vanuit het CBP zelf. Voor zo’n CBP-onderzoek naar biometrie in pas en ID-kaart was en is alle aanleiding.

Al in het voorjaar van 2011 bleek in de Tweede Kamer uit de hoorzitting met deskundigen en de daarop volgende Kamerbrief van Donner dat databank-opslag van vingerafdrukken moest worden gestaakt. Grootscheepse fails in de verificatie-techniek leiden tot Kamerbreed toegegeven 21 tot 25 procent foutmarges.

Hoe kan het CBP gedogen dat de afname van onherkenbare vingerafdrukken en de opslag ervan op de RFID-chip in Nederlandse paspoorten en ID-kaarten op grond van diezelfde gebrekkige techniek nog altijd doorgaat?

Het wachten is nu op de uitspraak van verstandige Staatsraden.