Politiek

Bizarre slachtpartij in Brusselse gemeente, Sikh-familie keel doorgesneden

30-09-2012 19:56

Afgelopen vrijdagavond werden in de Generaal Capiaumontstraat in het Belgische Etterbeek bij Brussel de lichamen van drie kinderen en een vrouw aangetroffen. Bij alle vier de slachtoffers was de keel doorgesneden. De vader van het gezin, Jasbir Singh (39), heeft de lichamen in zijn huis zelf gevonden. De man geldt niet langer als verdachte. Maar nu, twee dagen later, wil het openbaar ministerie in Brussel nog altijd geen informatie vrijgeven.

En dat terwijl de burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf, de bewoners van de Generaal Capiaumontstraat al heeft laten weten dat “het hier waarschijnlijk om een privézaak gaat” opdat de bewoners zich geen zorgen maken over de openbare veiligheid.

Maar de getraumatiseerde vader van het gezin wil inmiddels weten waarom zijn gezin is afgeslacht. Volgens Singh had hij geen vijanden of ruzies.

Buurtgenoten beschrijven het gezin Singh als “rustig”.
“Ze maakten nooit ruzie”, aldus een buurvrouw.

De vader van het gezin zou vijftien jaar geleden uit India naar België zijn gekomen. Zijn echtgenote, die waarschijnlijk rond de 40 was, woonde pas vijf jaar in België.

Naar alle waarschijnlijkheid waren de gezinsleden Sikhs.

Sikhs
De monotheïstische religie Sikhisme kwam onlangs nog in het nieuws toen een gek in Amerika het vuur opende op ongewapende bezoekers van een Sikh-tempel.

Sikhs kennen een lang verleden van bloedige onderdrukking en gewelddadigheid.

Toen India in 1947 onafhankelijk werd en zich afscheidde van het islamitische Pakistan, waren gewelddadigheden tussen Sikhs, Hindoes en Moslims het onvermijdelijke gevolg.

Zeker één miljoen doden (zowel Sikhs als Hindoes en Moslims) vielen in deze woelige beginjaren van India te betreuren.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er vooral in de Indiase deelstaat Punjab sprake van geweld door maar ook tegen Sikhs. Dit duurde tot ver in de jaren negentig.

Sikhs werden door de overheid en het leger onderdrukt en als minderheid bestempeld. Als reactie hierop namen radicale Sikhs hun toevlucht tot terreur. Vooral Hindoes werden hiervan het slachtoffer.

De strijd om een autonoom Punjab en de erkenning van het Sikhisme als religie in de Indiase grondwet kostte uiteindelijk het leven aan de Indiase premier Indira Ghandi. Zij werd vermoord door haar eigen lijfwacht, een Sikh.