Politiek

Velp geteisterd door putdekseldief

02-10-2012 13:46

Het pittoreske dorpje Velp, onder de rook van Arnhem, gaat momenteel zwaar gebukt onder zware putdekselroven. Zo werden in de nacht van maandag op dinsdag maarliefst 90 putdeksels gestolen. Hierdoor zag de gemeente zich genoodzaakt rondom alle 90 open gaten rood-witte linten, waarschuwingsborden of hekken te plaatsen.

Waarom de putdeksels worden gestolen is nog niet helemaal duidelijk. De politie gaat er van uit dat de dekseldieven de deksels doorverkopen aan metaalhandelaars.

Toch valt aan die theorie te twijfelen want een nieuwe putdeksel doet hooguit 35 euro. Een putdekselheler zal misschien tien euro per deksel neerleggen.

De uiteindelijke omzet van 900 euro is wel heel erg karig voor het zware werk van deksels lichten, in een busje gooien, mee rondsjouwen en zien te verkopen zonder argwaan te wekken.

De gemeente heeft inmiddels nieuwe deksels besteld en zal die dinsdag nog herplaatsen.

Update: ook in Arnhem verdwijnen inmiddels putdeksels als sneeuw voor de zon. Maarliefst 28 putten moeten het heden zonder deksel stellen. Een putdekselexpert heeft de waarde inmiddels geschat op de deksels lage prijs van zo’n 24 cent per kilo.

Update: Velp heeft te weinig putdeksels op voorraad, laat een voorlichtster van de gemeente weten. Het kan daardoor tot volgende week duren voordat alle Velpse gaten zijn gedicht.