Politiek

Homohatende christenpatriarch Servië wil verbod op kunst en homo’s

03-10-2012 13:11

Lekker wel dat verlichte Europa. Altijd goed als een superieure cultuur met de fijne joods-christelijke tradities weer eens van zich doet spreken. Neem patriarch Irinej. Irinej is de baas van de Servisch-orthodoxe kerk en in die hoedanigheid eist hij dat de voor 6 oktober aanstaande geplande Gay Pride Parade in Belgrado wordt verboden. Daarom heeft deze hoeder van naastenliefde een brief geschreven aan premier Ivica Dacic.

Oh, en ook een fototentoonstelling moet worden gecensureerd: want daarop is onder andere een christusfiguur in vrouwenkleding te zien. En dat mag niet wegens zeer zwaar kwetsend. Ambassades zijn alvast gewaarschuwd.

Nu richt deze christen zijn eisen wel aan de juiste persoon want premier Dacic heeft al laten weten de parade te verbieden “als blijkt dat het een veiligheidsrisico oplevert”.

In zijn brief schrijft de vergevingsgezinde patriarch onder andere dat de fototentoonstelling (van de Zweedse kunstenares Elisabeth Ohlson Wallin) “een belediging is voor alle gelovigen” (dus ook voor u, mocht u toevallig geloven.

Verder schrijft hij dat de Gay parade “een een tragikomische parade van de schande” is die “een donkere schaduw werpt over de eeuwenoude christelijke cultuur en de waardigheid van het gezin.”

De rest van verlicht en christelijk Europa lijkt iets minder tegen homo’s te hebben. Zo reageerde Britta Ohlson, de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken, reeds op de intolerante geloofsbrief. Als zij op 5 en 6 oktober Belgrado bezoekt zal zij meelopen in de Gay pride Parade.

Ook EU-commissaris Maltröm heeft reeds steun betuigt aan de Servische homo’s. Zij noemt homohaat in Europa een “serieus probleem” en waarschuwt Servië dat iedereen argwanend meekijkt met deze Gay Pride Parade.

Overigens is homohaat niet alleen in Servië doodnormaal. Ook in andere Oost-Europese gebieden is homohaat nog altijd volkssport nummer één. In Oekraïne bijvoorbeeld lopen Gay Pride Parades lang niet altijd goed af.

Update: Gay Pride Parade inmiddels verboden.