Politiek

JOLANDE SAP STAPT OP ALS PARTIJLEIDER GROENLINKS

05-10-2012 14:09

Jolande Sap stapt op als partijleider van GroenLinks en verlaat de Tweede Kamer. Ze legt de schuld bij het partijbestuur. “Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en kamerlid van GroenLinks neer te leggen. Ik doe dit met pijn in het hart.”

De partijtop van GroenLinks gelooft niet meer in het leiderschap van Jolande Sap, kopt NRC Handelsblad vandaag. Fascinerend hoe GroenLinkers elkaar keer op keer een mes in de rug steken. GroenLinks is een trainwreck in slow motion.

Jolande Sap zei in haar toespraak tijdens de verkiezingsnacht dat ze zou aanblijven aan partijleider. De volgende dag was er tijdens fractieoverleg in de Tweede Kamer even spanning: zou ze alsnog opstappen? Neen, zo bleek. Partijvoorzitter Heleen Weening zei aan het eind van de dag tegen RTL Nieuws: “Natuurlijk hadden we op een beter resultaat gehoopt, maar deze uitslag is voor ons een extra prikkel om ons de komende jaren keihard in te blijven zetten om Nederland groener, socialer en toleranter te maken.” Of zoals Weening die dag tweette:

Wéér dubieuze rol van het partijbestuur
Nu laat diezelfde Weening Sap bungelen. Weening zegt vandaag, in antwoord op de vraag van NRC of Saps positie momenteel ter discussie staat: “Wij praten over alles.” Au. Het is een beeld dat we al eerder zagen toen Tofik Dibi besloot een gooi voor het leiderschap te doen. Hij werd ontboden op het partijbureau aan de Utrechtse Oudegracht en moest een tv-optreden afzeggen wat natuurlijk leidde tot negatieve publiciteit voor de partij. Daarna besloot Tof Thissen dat het verstandig zou zijn om de kandidaten voor het Kamerlidmaatschap in het openbaar af te branden.

Wie moet Sap opvolgen? Klaver is kanshebber
GroenLinks heeft morgen een Partijraad in Utrecht. Die zou zomaar heel spannend kunnen worden. Maakt Sap dan bekend dat ze opstapt? En belangrijker: wie moet haar opvolgen? Jesse Klaver is kanshebber, zoveel is duidelijk. Tijdens de afgelopen periode maakte hij grote indruk als campagneleider en bevlogen spreker.  Maar ook Liesbeth van Tongeren heeft ambities en de nummer twee, Bram van Oijk, zal ook niet over zich heen laten lopen. Dat belooft dus nog wat te worden.

Tijd voor grote schoonmaak
GroenLinks moet haar partij op orde krijgen. En dat gaat niet lukken als Sap de enige is die opstapt. Heleen Weening en haar bestuur moeten ook opstappen, ook de rol van Tof Thissen als voorzitter van de kandidatencommissie is dubieus. Over anderhalf jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, een tussenpaus is nodig. En daarna wordt het tijd dat Kathalijne Buitenweg haar verantwoordelijkheid neemt en de kar gaat trekken. Want wat rest is een fusie met de PvdA.

UPDATE 14.25 – De verklaring van Jolande Sap:

Beste leden en kiezers van GroenLinks,

De afgelopen weken ben ik me zeer bewust geweest van de commotie die bij sommigen ontstond nadat het partijbestuur op 13 september het bericht uitbracht dat de ‘partijtop verheugd’ was dat ik bleef.

In de weken hierna heb ik echter zoveel steun van leden ontvangen, dat ik onvoldoende aanleiding zag om alsnog de eer aan mijzelf te houden.

Mijn belangrijkste redenen om aan te blijven na de dramatische verkiezingsuitslag waren de volgende:
– voorafgaand aan de verkiezingen, toen de peilingen al heel slecht waren, heb ik een mandaat van bijna 85% van de leden gekregen;
– hoewel ik als politieke leider de eerste verantwoordelijkheid draag, is en was ook duidelijk dat meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan de slechte uitslag;
– in reactie op deze uitslag is de Commissie Van Es aangesteld. Deze Commissie moet uitsluitsel geven over de oorzaken van het verlies en vervolgens is het congres het orgaan dat daaraan consequenties moet verbinden;
– tot de dag van vandaag is mij onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrek biedt (voordat het Commissie- onderzoek is afgerond).

Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en kamerlid van GroenLinks neer te leggen. Ik doe dit met pijn in het hart.

Ik dank de leden en kiezers van GroenLinks voor het in mij gestelde vertrouwen en wens hen alle sterkte in deze moeilijke periode in het bestaan van GroenLinks.

Hartelijke groet,
Jolande Sap