Politiek

Van Tongeren (GroenLinks) probeerde diplomatiek incident uit te lokken

08-10-2012 18:38

De NOS blijft achter de lezing van haar correspondent Ellen van de Bovenkamp staan: GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren wist dat er een schip van Women on Waves in de haven van het Marokkaanse Smir lag aangemeerd toen ze minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken opriep zijn Marokkaanse collega te verzoeken het schip binnen te laten. Dat laat NOS Nieuws adjunct-hoofdredacteur Giselle van Cann weten aan DeJaap.

Van Cann: “In het telefoongesprek heeft Liesbeth van Tongeren er tegenover Ellen geen twijfel over laten bestaan dat ze op de hoogte was van de gang van zaken rond de abortusboot. Ik zie geen reden om te twijfelen aan de lezing van onze correspondent.”  Daarmee laadt Van Tongeren de verdenking op zich bewust op een diplomatiek incident tussen Nederland en Marokko te hebben aangestuurd.

Trojaanse strategie
NOS-correspondente Ellen van de Bovenkamp schreef vrijdag een weblog over de kwestie. Was Van Tongeren op de hoogte van hoe het werkelijk zat met de ‘Trojaanse strategie’ van Women on Waves? Op haar weblog schreef Van de Bovenkamp dat Van Tongeren haar telefonisch had meegedeeld op de hoogte te zijn: “Zij was van meet af aan op de hoogte van de Trojaanse strategie van Women on Waves, vertelde ze me aan de telefoon. Het doel rechtvaardigde de middelen. De verwachting was immers dat de Marokkaanse autoriteiten de boot niet toe zouden laten. En dat daarom niet alleen de autoriteiten, maar ook alle journalisten waren voorgelogen, dat was collateral damage. Van Tongeren was zo ver meegegaan in het spel dat zij donderdagmiddag minister Rosenthal had opgeroepen zijn Marokkaanse collega te verzoeken het schip binnen te laten, terwijl zij wist dat er allang een zeilbootje in de haven lag en er helemaal geen schip werd tegengehouden.”

Van Tongeren ontkende heftig op twitter en noemde het bericht ‘tendentieus’. In de Volkskrant vanmorgen ontkende de politica eveneens de beschuldigingen. Ook op haar weblog blijft Van Tongeren vanavond aan haar lezing van de feiten vasthouden. De NOS denkt daar dus anders over.