Politiek

Rutte en Samsom willen zorg duurder maken

10-10-2012 17:06

In een formatieperiode volgt na radiostilte onvermijdelijk het lekken van eventuele maatregelen. De frisse jongens en meisjes van RTL Nieuws hebben de primeur: VVD en PvdA overwegen om mensen meer zelf te laten betalen voor de zorg.

Ambtenaren hebben voor de onderhandelaars berekend dat het per jaar 135 miljoen euro aan inkomsten zou opleveren als de huisarts onder het eigen risico komt te vallen.

Dat mensen dan minder naar de huisarts gaan zou jaarlijks nog eens 700 miljoen aan kosten schelen. En als mensen, bovenop het eigen risico, nog 10 procent eigen bijdrage gaan betalen per zorguitgave (tot maximaal 150 euro) levert dat vanaf 2017 ieder jaar 660 miljoen euro op, meldt RTL Nieuws. Het gelekte document leest u hier (PDF)

PVV: ‘Dit zijn Oost-Europese toestanden’
De oppositie is ontstemd. PVV-kamerleden Fleur Agema en Reinette Klever reageren ‘geschokt’ op de uitgelekte stukken van de onderhandelingen tussen de VVD en de PvdA. “Het bemoeilijken van de toegang tot zorg middels een eigen risico voor de huisarts en eigen betalingen voor de spoedeisende eerste hulp zijn een onacceptabele trendbreuk. Mensen met een krappe beurs, en met name ouderen, zijn de dupe. De uitgelekte plannen zijn een ramp voor de langdurige zorg. De toegang tot een verpleeghuis, gehandicapteninstelling en psychiatrische instelling (ZZP 4) afsluiten, leidt tot regelrechte Oost-Europese toestanden. Dementerenden en mensen met een verstandelijke beperking worden aan hun lot overgelaten, zware drugsverslaafden komen weer onder de brug te liggen,” aldus Agema en Klever.

SP: ‘PvdA, word wakker!’
SP-Kamerlid Renske Leijten zegt ‘verbijsterd’ te zijn over de plannen. “De PvdA leende op het gebied van de zorg zeker de helft van ons verkiezingsprogramma. Dat mag, graag zelfs, maar dan kun je onmogelijk hiermee komen. Ik hoop dat ze zich alsnog bedenken en deze plannen in de vuilnisbak doen belanden. Ik mag hopen dat hier niks van klopt, want deze plannen lijken in niets op de mooie verhalen van Samsom tijdens de verkiezingscampagne. De zorg is te belangrijk om aan de VVD over te laten, maar op basis van de documenten die ik te zien kreeg is dat precies wat nu dreigt te gebeuren. Ik roep de PvdA op wakker te worden en met de vuist op de onderhandelingstafel te slaan, want deze plannen zijn een regelrechte ramp voor de zorg.”