Politiek

Ergerlijk dat de VVD niet openlijk afstand neemt van frauduleuze praktijken

13-10-2012 12:33

Twee weken nadat Advocaat-generaal en prominent VVD’er Matthieu van S. wordt vervolgd voor fraude, heeft de volgende mogelijk frauderende VVD’er zich alweer aangediend. De liberaal in kwestie is de voormalig wethouder van Amsterdam en gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers. Hooijmaijers wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen door de voormalige Fortis Bank, zodat deze bank de huisbank van de provincie kon worden. Hij kwam al meerdere malen in opspraak. Zo zou hij zich door meerdere projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven om hebben laten kopen, wordt hij verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping in zijn tijd als wethouder in Amsterdam en moest hij in 2009 opstappen als Gedeputeerde nadat de provincie onder zijn verantwoordelijkheid bijna 100 miljoen euro kwijtraakte bij de Icesave-affaire.

Partijcommissie
De andere ‘hardwerkende’ en prominente VVD‘er die wordt vervolgd voor fraude, Van S., is ironisch genoeg belast met fraude onderzoeken. Hij heeft van 2003 tot 2010 in de partijcommissie politie en justitie gezeten en daarna voorzitter was van de raad om VVD prominenten voeling te laten houden met de ‘justitiĆ«le werkvloer’. Ook de VVD banenmachine heeft mogelijk zijn functie weer gedaan, aangezien prominent VVD’er Leo de Wit, toen hoofdofficier van justitie van Amsterdam, nadrukkelijk betrokken was bij zijn selectieprocedure.

Blijkbaar is frauderen, corruptie en aannemen van steekpenningen bij de VVD niet een eenmalig incident, maar iets wat vaker aan de orde is. Liberalen die volgens hun eigen visie vooral aan zichzelf denken, want als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht. Bovendien is het ook zeer ergerlijk dat de VVD niet openlijk afstand neemt van deze praktijken, sterker nog zo stil als het graf is en het in feite dus stilzwijgend goedkeurt. Met geld ‘omgaan’ kunnen deze VVD‘ers dus zeker, maar gelukkig voor ons nog niet goed genoeg om ermee weg te komen.

CC-Foto: ‘Maarten Dirkse