Politiek

Corrupte senator Van Rey bedreigt geloofwaardigheid VVD

19-10-2012 13:08

Hij liet zijn vriendin een rotte vis in de brievenbus van een journalist stoppen, het CDA in Limburg vindt hem zo onguur dat ze hem niet als gedeputeerde wilde hebben en nu is hij ‘meegenomen voor verhoor’. Eerste Kamerlid Jos van Rey is al tijden in opspraak en toch doet de VVD niets.

Het openbaar ministerie verdenkt Jos van Rey, senator voor de VVD en wethouder in Roermond, van corruptie. De rijksrecherche heeft vanochtend een inval gedaan in zijn woning. Ook werd het stadhuis van Roermond doorzocht. Van Rey is meegenomen voor verhoor, meldt NRC Handelsblad hedenochtend.

Hoerenbezoek en scheuren in een BMW
Van Rey is al langer in opspraak. Eind jaren tachtig ontlokte Jort Kelder het toenmalig Tweede Kamerlid opmerkelijke uitspraken over hoerenbezoek en 200 kilometer per uur rijden met een BMW 7-serie. “Kamerleden mogen van mij ook naar de hoeren. Mij een zorg, breng ze maar het Kamergebouw binnen,” tekende Kelder op uit de mond van Van Rey.

Eind 2011 kwam Van Rey wederom in beeld. In Roermond – waar Van Rey wethouder is – zou hij té innige banden hebben onderhouden met een bevriende vastgoedmagnaat. Een commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager pleitte de VVD’er grotendeels vrij. Wel zou hij de schijn van belangenverstrengeling hebben gewekt. Van Rey staat in het Limburgse bekend als een schreeuwlelijk. Twee hoogleraren die hun kanttekeningen zetten bij het functioneren van de liberale politicus werden uitgemaakt voor ‘prostituees’. Ook stopte de vriendin van Van Rey bij een een kritische journalist een rotte vis in de brievenbus.

‘Van Rey is een risico’
Voor het Limburgse CDA was de maat echter vol. Toen de VVD Van Rey naar voren schoof als gedeputeerde gooiden de christen-democraten de kont tegen de kribbe. “De CDA-fractie is van mening dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit. De vraag is, los van wat waar is en wat niet, of de kwestie niet overheersend zal zijn. […] De fractie vindt dit een groot risico, dat het belang van Limburg niet dient,”  liet de partij deze zomer in een verklaring weten.

En nu wordt Van Rey verdacht van corruptie. Wellicht is het een idee dat de senator de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Want de geloofwaardigheid van de VVD is in het geding, de partij die zich hard maakt voor law and order.