Politiek

Israël: Timmermans zet beleid Rosenthal voort

15-11-2012 15:56

MET UPDATE – Het kabinet zal een mogelijk verzoek van de Palestijnse Autoriteit aan de Verenigde Naties om haar status binnen de volkerenorganisatie te verhogen, niet steunen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) van donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

“Hoewel er tegen de genoemde statuswijziging als zodanig geen juridische bezwaren bestaan, acht het kabinet de effecten ervan per saldo negatief”, aldus de bewindsman. Een dergelijke stap is ‘niet bevorderlijk voor het vredesproces’, voegt hij eraan toe.

Volgens Timmermans zou toekenning van de nieuwe status kunnen leiden tot stappen van de VS en Israël tegen de Palestijnen en de VN. De Amerikanen zouden een deel van de geldkraan kunnen dichtdraaien wat volgens Timmermans ‘ernstige gevolgen’  kan hebben voor de Palestijnse bevolking. Hij wil dat de EU en de VS gaan samenwerken om de Palestijnse Autoriteit over te halen de resolutie uit te stellen. Verder wil Timmermans proberen binnen de EU op één lijn te komen over de kwestie. Hij hecht daar ‘grote waarde aan.

Daarmee zet hij het beleid van zijn voorganger Uri Rosenthal voort. Dat bleek begin deze maand al toen Timmermans de bouw van woningen in oost-Jeruzalem veroordeelde. Uri Rosenthal deed enkele weken daarvoor in de Tweede Kamer exact hetzelfde. In april dit jaar liep Rosenthal ook al te hoop tegen een vergelijkbaar project op de Westelijke Jordaanoever.

Teleurstelling bij SP
SP-Kamerlid Harry van Bommel is teleurgesteld in Timmermans over zijn VN-standpunt. “Timmermans nu al door de knieën. Als Kamerlid voor waarnemerstatus Palestijnen bij VN, als minister tegen. Was hij maar Kamerlid gebleven.”, twittert Van Bommel. Als Kamerlid was Timmermans nog gekant tegen de lijn van zijn voorganger. Door te zeggen dat alle partijen het eens moeten zijn, kreeg Israël volgens Timmermans in de praktijk een vetorecht. “Dat past niet“, zei hij destijds.

Update  23:03 –  De Palestijnse beweging Hamas is hoofdverantwoordelijk voor de de geweldsescalatie in de Gazastrook, zegt Timmermans donderdagavond in de Tweede Kamer. “Laat dat duidelijk zijn.”