Politiek

Het Haagse web: het CDA over Joris Demmink en de pijlen op Frans Timmermans

30-11-2012 15:06

Waar had virtueel Den Haag het deze week over? De schijnbaar neverending story over Joris Demmink duikt weer eens de kop op, het blijft moeilijk rondom Frans Timmermans, de ontgroening van een PvdA-Kamerlid én een kattentweet.

Het CDA en Joris Demmink
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt houdt zich bezig met de zaak Joris Demmink. De inmiddels gepensioneerde Secretaris-Generaal van het ministerie van Justitie waar al jaren verhalen de ronde over doen inzake kindermisbruik. Omtzigt stelde Kamervragen over een vermeend bezoek aan Turkije van de voormalig topambenaar. Twee Turkse mannen zeggen namelijk dat ze door Demmink in Turkije zijn misbruikt en deden aangifte. Het Openbaar Ministerie deed een onderzoek maar zag geen reden tot vervolging.

Het valt Omtzigt op dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet online heeft gezet en dat vindt hij vreemd. Ook heeft Omtzigt vragen bij het onderzoek dat het Openbaar Ministerie deed naar Demmink. Op zijn blog schrijft hij: “De antwoorden zijn in zover opvallend dat het zogenaamde grondige onderzoek dat gedaan is, een oriënterend feitenonderzoek is (dat ik niet kan terugvinden als juridische vorm in het wetboek van strafrecht). Hierbij kunnen dus hooguit mensen gehoord worden (kennelijk niet onder ede?) en er kunnen geen bijzondere opsporingsmethoden ingezet worden. dit heeft men in de VS verkocht als een “thorough investigation” ofwel een grondig onderzoek.
verder is het uiterst merkwaardig dat het bewijs dat JD niet in Turkije geweest is nu veranderd is dat er in het oriënterend feitenonderzoek geen bewijs gevonden is dat hij er wel geweest is.”

Een opmerkelijke ontwikkeling omdat Omtzigts partijgenoot Piet Hein Donner als minister van Justitie altijd heeft gezegd dat er niets aan de hand was met Demmink. Donner was zelfs bereid journalisten aan te pakken die anders beweerden.

Frans Timmermans en Palestina
Op DeJaap schreven we twee weken geleden al dat PvdA minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans het beleid van zijn VVD-voorganger Uri Rosenthal gewoon doorzet.  Dat bleek ook gisteren bij de Verenigde Naties: Nederland onthield zich van stemming bij de vraag of Palestina wel of niet als staat aangemerkt moest worden (Overigens: NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft op Twitter al besloten dat Palestina nu een staat is dus eigenlijk is verdere discussie onnodig ).

Pvda in de hoek waar de klappen vallen
Ondertussen wordt het pijnlijker en pijnlijker voor Timmermans: als Kamerlid was hij voor, als minister is hij tegen. Dat ziet ook kersvers D66 Kamerlid Sjoerd Sjoersma “Minister Timmermans luisterde niet naar kamerlid Timmermans. Nederland daarom afzijdig bij VN stem Palestina. Historische misser.” Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is diep teleurgesteld in Timmermans. Die teleurstelling is begrijpelijk . Een jaar geleden nog stond de handtekening van Timmermans naast die van Pechtold op de motie die pleitte voor de ophoging van de Palestijnse status.

De ontgroening van een Kamerlid
De rol van de PvdA staat in een kwade reuk. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft Timmermans zijn eigen fractie verboden voor te zijn. Yessir, dualisme is a bitch. Iets wat NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen al eerder constateerde.Lees hier het dramatische verslag over de ontgroening van PvdA-buitenlandwoordvoerder Désirée Bonis. “Eerst moest ze bij Timmermans komen: je gaat je toch niet tegen je eigen minister verzetten? Dat gesprekje hielp niet echt. Toen doken er een paar PvdA Kamerleden op, die een bezorgd praatje met Bonis kwamen maken; we gaan toch geen brokken maken? De vice-fractievoorzitter slenterde opzichtig rond bij het bankje van Bonis. Hij begon te bellen. En uiteindelijk kwam de ultieme troef op tafel: Diederik Samsom zelf kwam zich ermee bemoeien.”

Wat rest is de kattentweet
“Dagje thuiswerken vandaag, want computer en telefoon doen het ook vanuit huis. Sjors vindt het leuk” aldus VVD-Kamerlid Helma Nepperus die haar volgers regelmatig op de hoogte houdt over het wel en wee van haar poes Sjors.