Politiek

Executies in Iran dit jaar: 344

04-12-2012 12:16

Berichtje van de Nederlandse ambassade uit Teheran. Iran heeft dit jaar 344 keer de doodstraf uitgevoerd. Dat is meer dan de officiële cijfers (262 executies) van de Iraanse overheid maar Nederlandse diplomaten in Iran houden zelf lijsten bij. Maar: “Het is niet uit te sluiten dat het werkelijke aantal executies hoger ligt,” aldus Frans Timmermans in antwoord op Kamervragen. Vorig jaar werden er volgens Nederlandse cijfers 436 Iraniërs ter dood gebracht.

Drugsdelicten en belediging profeet
De meeste mensen in Iran worden vanwege drugsgerelateerde zaken geëxecuteerd. Andere delicten waarvoor de doodstraf wordt opgelegd zijn onder meer verkrachting en moord. In enkele gevallen zijn mensen ter dood veroordeeld vanwege Moharebeh (“strijd tegen God en zijn profeet”). Het valt niet uit te sluiten dat achter dit containerbegrip andere motieven – zoals politieke – schuilgaan.

Volgens Timmermans vinden in Iran regelmatig schendingen van het recht op een eerlijk proces plaats. Amnesty International noemt de executies een ‘state killing spree‘.