Politiek

Demmink-kwestie ettert door, ook in Europa

07-12-2012 13:51

Luca Volonté, fractievoorzitter van de European People’s Party waartoe ook het CDA behoort, heeft vragen gesteld binnen de Raad van Europa over de kwestie Joris Demmink. Volgens de christen-democraat heeft de Nederlandse overheid de Lanzarote Conventie – die de bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik regelt – met voeten getreden door geen onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de verdachtmakingen rondom Demmink.

Volonté noemt dit ‘schandalig’ en dringt aan op een nieuw onderzoek ‘met internationale expertise’. De Raad van Europa moet dit volgens hem aan de orde stellen bij de Nederlandse regering. Het is het zoveelste hoofdstuk in de kwestie over de inmiddels oud-topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Kabinet schaart zich achter ‘Demmink-brief’
‘De kwestie Demmink oefent aantrekkingskracht uit op christen-democraten. Onlangs stelde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de kwestie na uitlatingen van de Nederlandse ambassadeur Rudolf Bekink in een brief voor een commissie van het het Amerikaans Congres.

Omtzigt zet zijn vraagtekens bij het ‘uitgebreide onderzoek’  dat het Openbaar Ministerie naar Demmink heeft laten uitvoeren. Op zijn blog schrijft hij: “De antwoorden zijn in zover opvallend dat het zogenaamde grondige onderzoek dat gedaan is, een oriënterend feitenonderzoek is (dat ik niet kan terugvinden als juridische vorm in het wetboek van strafrecht). Hierbij kunnen dus hooguit mensen gehoord worden (kennelijk niet onder ede?) en er kunnen geen bijzondere opsporingsmethoden ingezet worden. dit heeft men in de VS verkocht als een “thorough investigation” ofwel een grondig onderzoek. Verder is het uiterst merkwaardig dat het bewijs dat JD niet in Turkije geweest is nu veranderd is dat er in het oriënterend feitenonderzoek geen bewijs gevonden is dat hij er wel geweest is.”