Politiek

Onderzoek bewijst: Poolse chauffeurs niet gevaarlijker dan Nederlandse

13-12-2012 16:59

Nog voordat de PVV begin dit jaar het Polenmeldpunt begon – een idee geleend van de SP – was de partij al bezig met Midden- en Oost Europeanen, zogenaamde MOE-landers. Want, vroeg PVV Kamerlid Leon de Jong zich in november 2011 af, hoe zit het eigenlijk met de rijvaardigheid van Poolse, Roemeense en Bulgaarse weggebruikers in Nederland?

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) zegde een onderzoek toe en dat ligt er nu. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deed onderzoek naar de rijvaardigheid en concludeert dat de Poolse weggebruiker niet gevaarlijker is dan de Nederlandse.

Rijopleidingen in MOE-landen beter
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de basisrijopleiding in MOE-landen op papier doorgaans niet onder doet voor de Nederlandse basisrijopleiding. Volgens het onderzoek wordt in de Europese regelgeving bijna geen aandacht besteedt aan eisen op het gebied van de rijopleiding. Ook in Nederland worden weinig eisen gesteld aan de rijopleiding. Maar: in bijna alle andere lidstaten, inclusief de MOE-landen, worden wel veel eisen gesteld aan de rijopleiding, blijkens het onderzoek.

Schultz concludeert dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om aan te nemen dat particuliere chauffeurs of vrachtwagenchauffeurs uit MOE-landen onveiliger deelnemen aan het verkeer dan Nederlanders.