Politiek

Opstelten: niks mis met de inzet van paragnosten

22-12-2012 14:03

Wat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) betreft mag de politie paragnosten inzetten. Dat betekent dat u een verdachte kan zijn omdat een paragnost dat zegt. Een slechte grap? Neen, helaas. “Sommige delicten zijn zo ernstig in de gevolgen voor slachtoffers dan wel nabestaanden, dat de politie en het OM alle mogelijkheden om een delict op te lossen in overweging willen kunnen nemen.”

Politie gelooft in paragnosten
Opstelten zegt dat naar aanleiding van Kamervragen van Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Die las tot zijn verbazing vorige maand in Trouw dat sommige agenten – zo bleek uit een enquête onder 180 politiemensen –  geloven in de bijzondere gaven van paragnosten. Op de vraag of de agenten denken dat iemand op aanwijzing van een paragnost als verdachte kan worden beschouwd, antwoordde 4,5 procent positief. Een kwart van de ondervraagde politiemensen zegt te weten dat in hun korps gebruik gemaakt wordt van paragnosten.

Seegers wil dat Opstelten stopt met de inzet van paragnosten omdat  – waarheid als een koe – ‘de werkzaamheid naar wetenschappelijk inzicht dubieus is’. Daar wil Opstelten niets van weten. Het staat er echt.