Politiek

Beatrix in uitgelekte kersttoespraak: “Europa, dat zijn we zelf!”

24-12-2012 22:23

MET UPDATE – In haar uitgelekte kersttoespraak haalt Beatrix – in bedekte termen – tamelijk fel uit naar het klimaat van wantrouwen jegens Europa zoals dat in Nederland is ontstaan. Volgens de vorstin biedt Europa ons vrede en welvaart, en moeten de Nederlanders zich bevrijden uit de negatieve instelling door te beseffen dat Europa niet een vreemde mogendheid is, maar ‘onze eigen gemeenschap in dit werelddeel’. Beatrix roept op om in zelfvertrouwen aan Europese samenwerking te blijven bouwen.

De letterlijke tekst van Beatrix:

“De Europese gemeenschap heeft welvaart gebracht, maar er is meer dan geld alleen. Bovenal biedt Europa ons vrede … in de crisis die ons nu treft, is een klimaat ontstaan waarin wantrouwen de boventoon voert. Bevrijding uit die negatieve instelling begint bij het besef dat Europa niet een vreemde mogendheid is, maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. Europa, dat zijn we zelf. In zelfvertrouwen kunnen wij aan Europese samenwerking blijven bouwen.”

Update 23.59 – Via Google is een document uit 2009 te vinden (PDF) dat uitlegt hoe video’s moeten worden ge-upload naar de website waar de Rijksoverheid al haar video’s – waaronder de Kersttoespraak van koningin Beatrix – plaatst. Daar staan de inloggevens naar de FTP-server in vermeld. De inlog en wachtwoord zijn inmiddels onklaar gemaakt. Ook was het mogelijk om gegevens te downloaden.
Rijksoverheid